SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy i minerały

  • Jaką kaszę najlepiej wybrać? Jaka kasza jest najzdrowsza

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Nie dostarczymy odpowiednich składników, jeśli ciągle będziemy jeść to samo. Nawet jeśli będą to produkty odżywcze to może się okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4407 Data: 2018-04-03 10:32:44
  • Ile kalorii ma ketchup? Czy można jeść go na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Któż z nas nie kocha keczupu? Jeśli jesteś uczulony na jego składniki, mogę tylko Tobie współczuć. Ten przepyszny dodatek do ogromnej liczby dań, sprawia, że mimo tego, że niektóre z nich same w sobie, nie mają zbyt ciekawego smaku, to dodatek keczupu pozwala zjadać je z ogromnym apetytem. Ile kalorii ma keczup?  Odpowiedź na to pytanie będzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3312 Data: 2021-01-17 22:08:38
  • Czy szpinak jest zdrowy? Czy każdy może jeść szpinak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6438 Data: 2019-10-24 12:14:48
  • [...] odżywcze. Można zastąpić nią mąkę pszenną w naleśnikach oraz domowej roboty pasztetach. Nie ma sobie równych przy zagęszczaniu zup i sosów, nie tworzy grudek! Zawiera cenne witaminy z grupy B (B1, B2, B6), żelazo oraz wapń. Podsumowanie Wybór wartościowych i odżywczych mąk jest ogromny. Nie musisz ograniczać się do mąki pszennej. Jeśli ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3715 Data: 2019-11-24 16:40:40
  • Dynia - pyszna i zdrowa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2004 Data: 2017-04-20 08:08:25
  • [...] jak robią to rafinowane ziarna. Jakie są wartości odżywcze farro? W 100 g produktu znajduje się: 340 kcal 64 g węglowodanów 2 g tłuszczu 12 g białka 10 g błonnika Witaminy: witaminy A, B, C i E Minerały: żelazo i wapń Dlaczego warto dodać farro do diety? Farro jest sycące Farro ma dużo błonnika i białka, w związku z czym jest bardziej sycące niż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2014 Data: 2022-02-03 05:54:15
  • Na forum dość często pojawiają się tematy, w których to osoby rozpoczynające suplementację mają problem z przekonaniem rodziców odnośnie do tego, że produkty, jakie stosują, są bezpieczne, naturalne i nie ingerują w gospodarkę hormonalną. Dochodzi wręcz do sytuacji, gdzie osoby trenujące muszą chować suplementy przed rodzicami w szafkach, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10247 Data: 2017-08-25 09:17:33
  • Czy można jeść tylko jeden raz dziennie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób postrzega dietę jako sposób na szybką utratę wagi. Jednak to, co jesz, wpływa również na Twoje zdrowie psychiczne i fizyczne. Dlatego ważne jest, aby jeść to, co najzdrowsze dla Twojego organizmu, a nie ulegać modnym dietom cud, które oferują szybkie efekty w krótkim czasie. Podsumowanie Dieta OMAD wiąże się z pewnymi problemami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 608 Data: 2023-10-17 18:16:11
  • [...] nie powodował zwiększonego wzrostu muskulatury. Naukowcy sądzą, że żółtko zawiera różne niebiałkowe składniki, które mogą mieć właściwości anaboliczne, takie mikroRNA, witaminy (np. uznawaną za hormon witaminę D), minerały i lipidy . Pamiętaj, iż nie samym białkiem żyje człowiek, potężną hipertrofię zapewniają tłuszcze (jedno i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1360 Data: 2022-08-25 06:23:02
  • Nie jest żadną tajemnicą dla nikogo, że spożywanie cukru, który znajduje się w słodkich produktach przetworzonych, nie niesie za sobą prozdrowotnych działań. Wręcz przeciwnie, szkodzi na nasz organizm, nie tylko od wewnątrz jak się okazuje, ale również od strony skórnej, dając znać o wysokim jego spożyciu w postaci zmian. Nie należy jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4492 Data: 2017-07-04 09:36:59
  • Kiedy trenujesz, bardzo ważne jest pilnowanie odpowiedniego nawodnienia. Nawet łagodne odwodnienie może spowodować szybsze zmęczenie i zmniejszenie wydajności. Jeśli Twój trening zajmuje Ci mniej niż godzinę, wówczas czysta woda jest dopuszczalnym napojem nawadniającym, ale w przypadku dłuższych i intensywniejszych ćwiczeń wzrasta Twoje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9568 Data: 2019-12-09 10:46:16
  • Suplementy dla nastolatka

    Artykuł
    Suplementy

    Wykorzystanie suplementacji sportowej przez nastolatków jest tematem dość kontrowersyjnym, a wszelkie porady kończą się zazwyczaj na zbyciu tego typu osób szukających pomocy, tłumacząc, że w etapach początkowych nie jest konieczne wsparcie w postaci suplementów. Czy oby na pewno? Czy będąc osobą początkującą, jesteśmy z góry skazani na to, aby nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6038 Data: 2017-08-26 10:59:15
  • Fermentowane produkty - czy trzeba je jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 813 Data: 2024-02-09 16:00:37
  • Nasz organizm dzielimy często na umysł i ciało, gdzie umysł odzwierciedla zdrowie psychiczne, a ciało zdrowie fizyczne. Jednak patrząc na całokształt, jesteśmy ciałem i umysłem jednocześnie, wszystko jest ze sobą połączone. Kiedy zaniedbamy nasze zdrowie fizyczne, skutki tego szybko zauważymy w naszym samopoczuciu i tak samo w drugą stronę - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8251 Data: 2020-11-26 09:53:12
  • [...] mięsie). Czy kreatyna jest niezbędnym składnikiem diety? Naukowcy doszli do wniosku, że kreatynę powinno się potraktować jako składnik niezbędny diety, podobnie jak niektóre witaminy (np. witaminę D jesienią, zimą i wczesną wiosną) lub minerały (np. potas, którego większość ludzi ma niedobór). Dlatego powinno się suplementować kreatynę, nie tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2213 Data: 2022-05-06 17:41:34
  • Czy dieta jest potrzebna?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] to bazowanie na produktach niskoprzetworzonych. Mają one zazwyczaj wysoką wartość odżywczą. Dostarczają pełnowartościowych białek, błonnika, jak i bogate są w minerały i witaminy. Sama zmiana jakości stosowanych pokarmów jest już znacznym krokiem ku poprawie wyglądu. Makroskładniki Trzeci element to dobór odpowiedniej proporcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7274 Data: 2017-10-20 09:33:59
  • Szałwia hiszpańska - idealne źródło błonnika

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5056 Data: 2017-05-10 08:01:28
  • Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 961 Data: 2023-06-06 08:06:40
  • Zastosowanie suplementacji magnezem (utrzymywanie jego optymalnej ilości w diecie) jest obowiązkiem każdego sportowca, który na poważnie myśli o swoim zdrowiu fizycznym, funkcjonowaniu układu nerwowego, wspomaganiu regeneracji i funkcji mięśni. Okazuje się, że magnez może być również antykatabolikiem, jednak należy dobrać odpowiednio wysoką dawkę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1904 Data: 2019-09-17 19:08:10
  • [...] produkty spożywcze o niezwykle bogatej gęstości odżywczej, tzn. zawierającej bardzo mało kalorii, jednak obfitującej w olbrzymią ilość składników odżywczych tj. minerały, witaminy, przeciwutleniacze, etc. Okazuje się jednak, że bardzo pomocna wtedy, gdy potrzebna jest szybka redukcja masy ciała, może okazać się spirulina. Spożywanie trzy razy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1333 Data: 2021-03-24 14:21:24